PPT skal hjelpe skoler og barnehager med å legge til rette for barn og elever med behov for særskilt tilrettelegging. Hensikten er at barn og elever får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud.
PP-tjenestens oppgaver skal ses i sammeneheng og i lys av tidlig- og tverrfaglig instans.
Kartlegging og rådgiving
Mange kan på et eller annet tidspunkt i utdanningsløpet trenge ekstra hjelp og støtte i kortere eller lengre perioder. Før kommunen fatter vedtak om spesialpedagogisk hjelp eller spesialundervisning, så skal PP-tjenesten gjøre en sakkyndig vurdering av de særlige behovene (barnehagelovens § 31 og opplæringslovens § 5-3).
Den sakkyndige vurderingen består oftest av en utredningsfase med kartlegging, samarbeid med foresatte/barnehage/skole/spesialisthelsetjeneste, observasjon i læringsmiljøet, veiledning og rådgiving. Utredningen munner alltid ut i en skriftlig redegjørelse av barnets/elevens behov.
Vurderingen skal vise om barnet/eleven har behov for spesialpedagogisk hjelp/spesialundervisning og hvilket tilbud som bør gis. Barnehageloven og opplæringsloven definerer ikke hvilke særskilte behov som kvalifiserer til spesialpedagogisk hjelp og spesialundervisning.
Henvisninger til PP-tjenesten
Henvisninger til PP-tjenesten kan handle om:
- forsinket språkutvkling
- sansehemming
- vansker med samspill
- lese- og skrivevansker
- fagvansker
- lærevansker forsinket utvikling
- språkvansker
- taleflyt
- atferdsproblematikk osv.
Tjenesten bistår også barnehager og skoler med organisasjons- og kompetanseutvikling ved for eksempel utfordringer i læringsmiljø, kompetanseheving på spesialpedagogiske områder, forbedring av rutiner og system for å ivareta det spesialpedagogiske feltet.