![]() |
Ansatte gruppert etter sektor 2024 |
I dag er det drift i fiskeindustrien på alle tre tettstedene i Hasvik kommune. Bedriftene eies av Lerøy Norway Seafoods AS og Nergård AS, som begge er sentrale aktører i næringen. Sørvær har filetproduksjon, mens Hasvik og Breivikbotn har konvensjonell industri med fokus på ferskfisk, salting, tørking, rogn og tran. I Hasvik foregår det kun prosessering - det er ikke mottak av fisk på stedet.
I Dønnesfjord drives det oppdrett av laks i sjøbaserte merder. Der er SalMar ASA som har fått tildelt lokalitetene innenfor det regulerte akvakulturområdet i Dønnesfjorden.
I tillegg til sjøbasert oppdrett i Dønnesfjorden er det et landbasert settefiskanlegg i Hasvik eid av Nordnorsk Smolt AS. Anlegget spiller en viktig rolle i produksjonskjeden for oppdrettslaks i regionen. På Veines er Cermaq Norway AS i gang med byggingen av et moderne settefiskanlegg med en planlagt kapasitet på 12 millioner smolt årlig. Anlegget vil bli et av de største i sitt slag i Nord-Norge.
Oppdrett og havbruk
Oppdrettsnæringen beskjeftiger i dag om lag 1 800 personer i Troms og Finnmark, hvorav en betydelig andel er knyttet til produksjonen av matfisk og settefisk. I lys av den nasjonale satsingen på sjømat som er eksportnæring, og behovet for lokal verdiskapning, ser Hasvik kommune et tydelig behov for å tilrettelegge for helhetlige og langsiktige løsninger innen oppdrett.
Som fiskerikommune med lange tradisjoner knyttet til høsting av havets ressurser, er det allerede etablert et landbasert settefiskanlegg i Hasvik, samt sjøbasert oppdrett i Dønnesfjorden. På Veines er Cermaq Norway AS i gang med byggingen av et moderne settefiskanlegg med en planlagt kapasitet på 12 millioner smolt. Anlegget forventes å være klart for produksjon i løpet av 2026. I tillegg har Cermaq Norway AS fått tildelt nye oppdrettslokaliteter i Kipparfjord og Meltefjord, noe som ytterlige styrker grunnlaget for lokal næringsutvikling.
For å sikre lokal verdiskapning og helårige arbeidsplasser, må Hasvik kommune samtidig vurdere avsetning av arealer til framtidige landbaserte løsninger - og sikre forutsigbare rammer for bruk av sjøarealer til oppdrett. Kommunen vil derfor jobbe aktivt gjennom planverk og samarbeid med næringen for å støtte en bærekraftig utvikling av oppdrettssektoren i vår kommune.
Fiskeri
Per Juli 2025 var det 83 personer registrert i fiskermanntallet i Hasvik kommune. Fra januar 2018 er antallet økt med 22%.
For å styrke stabiliteten og motvirke sesongarbeid og permitteringer, er det viktig å arbeide videre for å skape helårs arbeidsplasser i fiskeindustrien - særlig gjennom etablering av landbaserte løsninger, og gjennom rekruttering til fiskeflåten. Hasvik kommune har tiltak, blant annet via næringsfond og støtteordninger, for å bygge under unge som ønsker å ta del i fiskeryrket.
Reindrift
Reinbeitedistrikt 19 dekker hele Sørøya. Den helårskjørende siidaens kjerneområde ligger i Hammerfest, mens sommerdriften drives av to siidaer (ni siidaandeler) med hovedvekt i Hasvik. Distriktets øvre reintall ble fastsatt til 4 300 dyr i april 2011. Den tidligere helårsdriften i sørvest på Sørøya er avviklet. I dag fraktes reinflokkene mellom vinter- og sommerbeite med fartøy - supplert med trailere ved behov hver vår og høst.
Reiseliv
Reiselivet i Hasvik kommune er i vekst, spesielt innen turistfiske, som har stor tiltrekningskraft i vårt område. Med økt besøk følger også ansvar: flere turister kan belaste naturen og påvirke små lokalsamfunn. Derfor har Hasvik kommune startet arbeidet med en ny reiselivsstrategi, med tydelig søkelys på balanse - naturvern og næringsvekst skal gå hånd i hånd. Ved riktig tilrettelegging kan man sikre både helårsarbeidsplasser og øke inntekter uten å kompromittere miljøet. Bærekraft er et gjennomgående tema.
Per utgangen av 2024 var det registrert om lag 70 ansatte personer innen reiseliv i kommunen. Definisjonen reiseliv omfatter transport, overnatting, servering, formidling og informasjon, kultur- og aktivitetstilbud samt annen tjenesteyting.
Annen næring
Spekteret av næringer i kommunen er variert. Det finnes i tillegg til hovednæringene; matvarehandel, transportvirksomhet, mekanisk verksted, servering og overnatting, maskinentreprenører, frisør, bygg og anlegg samt andre installasjonsbedrifter.