Tjenester
- Badeanlegg, bassengbad og badstu mv. - meldeplikt
- Helse og miljø i barnehagen, skolen og SFO
- Legionellasmitte - forebyggende tiltak
- Miljøplager eller -risiko (melding om)
- Tuberkuloseundersøkelse
- Vaksine
Har du en virksomhet eller en tjeneste som er åpen for offentligheten og omfatter en form for oppholdsmulighet, hygiene og pleie, bad eller bruk av vann? Da har du meldeplikt ved oppstart og eventuelle endringer.
For å sikre befolkningen mot faktorer i miljøet som kan virke negativt inn på helsen, har visse typer virksomheter meldeplikt til kommunen før oppstart og ved vesentlige utvidelser eller endringer. Meldingen bør inneholde en kortfattet oversikt over positive og negative miljøforhold som kan innvirke på helsen. Disse har meldeplikt:
Meldeplikten er hjemlet i lov om folkehelsearbeid § 10.
Myndigheten til kommunen er lovpålagt. Se spesielt folkehelseloven § 10 - Meldeplikt og godkjenning og kap. 3 - Miljørettet helsevern
Forvaltningsloven
Forskrift om hygienekrav for frisørvirksomhet m.v.
Folkehelseloven
Forskrift om miljørettet helsevern
Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu
Når du sender en melding, innebærer ikke det at kommunen fatter et vedtak. Men hvis meldingen avdekker forhold som er i strid med kravene til helsemessig forsvarlig drift, kan kommunen gi pålegg om konsekvensutredning, retting, tvangsmulkt eller stansing av virksomheten. Kommunen vil utøve et faglig skjønn. Det må være et rimelig forhold mellom nytte og kostnad ved et pålegg.
Du kan klage på vedtak om pålegg innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Tjenesten oppdatert: 24.06.2024 16:11